ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят

...
ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят
Коментари Харесай

Пред провал са и новите преговори за изборните машини

ЦИК няма по какъв начин да обезпечи 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева пред " Дарик радио ".  На срещата в петък сред министър-председателят Стефан Янев, посланикът на Англия Роб Диксън и формален представител на производителя на машините за гласоподаване „ Смартматик “, е станало ясно, че записаната в Лондон фирма може да достави не повече от 500 спомагателни машини. По-рано пропаднаха договарянията с доставчика " Сиела Норма ", а варненска компания даде обещание да достави 5000 машини на „ Смартматик “.

Според ЦИК, не е несъмнено, че ще бъде подписан пряк контракт със " Смартматик " за 500 машини.

В момента са налични 9600 изборни машини, които ще бъдат задоволителни за гласоподаване в България, без секциите в чужбина и без аварийни машини. Това няма да бъде съдбовно за вота, защото във всяка секция ще има задоволително количество хартиени бюлетини, само че няма да бъде изпълнен Изборния кодекс, съгласно който гласуването в секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да е машинно, а единствено при положение на проблем се минава към гласоподаване с бюлетини. 

Росица Матеева разгласи, че по отношение на осведомителната акция се разработва мобилно приложение, което да може да бъде изтеглено от всеки и което демонстрира тъкмо по какъв начин наподобява гласуването с машина. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР